Разположение и Достъп

Горни Лозен е разположен югоизточно от София, на три километра от "Околовръстен Път”, "Цариградско Шосе” и магистрала "Тракия”.
С автомобил достъпът от и до Лозен е изключително улеснен. До центъра на София, южните и югоизточните райони на града, се достига чрез "Цариградско Шосе” и южната дъга на "Околовръстен Път”. Северните и североизточни райони са достъпни по източната дъга на "Околовръстен Път” и "Ботевградско Шосе”.

Много удобни са изходите от София в посока Бургас – магистрала "Тракия”, посока Варна – магистрала "Хемус”, Самоков и Дупница – "Самоковско Шосе”. По-отдалечени и с по-затруднен достъп по отношение на Лозен остават западните райони – "Люлин”, "Надежда”, "Обеля” и изходът от София в посока ГКПП "Калотина”.
Лозен се обслужва от редовни градски автобусни линии с номера 5 и 5А, както и маршрутна линия с номер 37.

Много удобна за работещите в града ще бъде новоизграждащата се в момента метростанция, номер 19 на бул."Цариградско Шосе” до Интер Експо Център. Станцията се изгражда с буферен паркинг за 2000 автомобила и ще бъде пусната в експлоатация през 2012 година.

Климат

Лозен се отличава с много благоприятен климат, значително по-мек от повечето населени места в района на столицата. Това се дължи на разположението му. Лозен е разположен източно от Витоша и северно от Лозенска планина, като по този начин е защитен от преобладаващите за района на столицата западни и югозападни ветрове.
За по-мекия климат спомага също и относително малката надморска височина от около 700 м средно за населеното място.

Техническа Инфраструктура

Терените за строителство включени в EasyLife – Лозен са обезпечени с необходимата прилежаща инфраструктура, която гарантира както безпроблемното строителство, така и експлоатацията на жилищата в проекта.
- Достъп – Терените за строителство са разположени на ул. "Къси Дол”, която е част от основната пътна инфраструктура на населеното място. Разстоянието на терените за строителство от центъра на селището е около 200 м, като това осигурява лесен достъп до транспорт и обществено обслужване.
- Електрификация – Захранването на новопостроените сгради ще се извърши от новопостроен електропровод преминаващ в регулацията на ул. "Къси Дол”.
- Водопровод – Захранването с питейна вода ще се осъществи от новоизграден водопровод с колектор на ул. "Дъб” и ул. "Къси Дол”.
- Управление на отпадните води – Реализира се чрез изграждането на индивидуални пречиствателни станции за битови отпадни води към всяка от жилищните сгради.

Обществено Обслужване

Улица "Къси Дол”, на която са разположени терените за строителство, е част от общата пътна инфраструктура на Лозен. Това означава, че тя е в графика за регулярно сметосъбиране и зимно снегопочистване.
Лозен разполага със здравен център, като същевременно жителите получават здравно обслужване и от 25-ти ДКЦ.
За грижата за най-младите и за образованието се грижат – новоизградената ЦДГ № 80 "Изгрев”, 200 ОУ "Отец Паисий” и 201 СОУ "Кирил и Методий”.

Свободно Време

Животът в Лозен предполага най-вече дейности на открито в свободното време. Живописната Лозенска планина предлага много възможности за разходка и отмора. Най-популярните маршрути са: Лозен – вр. Половраг – Долни Пасарел и Лозен – вр. Половраг – Кокаляне. В околностите на Лозен можете да посетите и два прекрасни и запазени манастира, Лозенския "Св. Спас” и Германския "Св. Иван Рилски”.
Любителите на спорта могат да избират измежду много възможности, от ски през зимата, до тенис, голф, риболов, гребане и много други през летния сезон.